blog-post image

Jak správně vybrat polštář a peřinu?

Výběr správné peřiny a polštáře ýrazně ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. Proto je důležité si na něm dát opravdu záležet. Peřiny a polštáře se od sebe liší především materiálem zevnějšku a výplní. 

Některé peřiny poslouží celoročně, některé dle ročního období a jiné zase podle toho, jestli máte radši teplé a těžké peřiny, nebo lehké. Polštáře jsou zdravotní, obyčejné, vysoké a nízké, pro děti a mnoho dalších. Jak se tedy v tom velkém výběru vyznat a na co se při výběru zaměřit? Vše se dozvíte v tomto článku. 

Vybrat peřiny a polštáře »

Výplň peřiny a polštáře

Výplň peřiny a polštáře je jedním z nejdůležitějších parametrů pro kvalitní spánek a pohodlí. Materiály, ze kterých jsou výplně vyrobené se od sebe liší svými vlastnostmi. Na výběr máte z následujících možností.

Duté vlákno - je lehké a dobře odvádí pot od děla ven z peřiny. Většinou se používá pro výplň letních peřin. 

Mikrovlákno - výplně z něj jsou lehké, prodyšné a mají výborné termoregulační vlastni, proto je využíváno především u celoročních peřin. 

Vyvařovací polštáře a přikrývky - tyto výplně jsou pro milovníky absolutní čistoty a pro alergiky. Můžete je totiž prát na 94 °C, což umožňuje zabití veškerých nežádoucích mikroorganismů, které se v peřinách drží. Zároveň mají také skvělé termoregulační vlastnosti, proto jsou vhodné pro celoroční využití. 

Peří - výplně z peří jsou nestárnoucí klasikou. Jsou teplé a vhodné spíše na zimu. Peřiny s výplní z peří jsou nadýchané, měkké a příjemně se přizpůsobují tělu. Důležité je, nechata je prát ve specializovaných čitírnách. 

Vlna - výplň z vlny také využijete celoročně, díky skvělým termoregulačním vlastnostem.

Paměťová pěna - paměťová pěna se využívá především k výplni polštářů. Ta zajišťuje pohodlní a přizpůsobivost polštáře tvaru vaší hlavy, což může být nápomocné ze zdravotního hlediska. 

Tip na peřinu z mikrovlákna

Celoroční Přikrývka Vegan Micro Premium, 140/200cm

Obr.: Celoroční Přikrývka Vegan Micro Premium, 140/200cm

Jak vybrat polštář?

Výběr polštáře není snadná věc, avšak správný výběr je velmi důležitý. Kvalitní polštář je ruka v ruce s kvalitním spánkem. Proto byste si měli dát při výběru opravdu záleřet. Jak ale takový polštář vybrat a na co se při výběru zaměřit:

  1. Poloha ve které nejčastěji spíte
  2. Tvar a výška polštáře
  3. Preferovaný materiál výplně

Jak vybrat peřinu? 

Výběr peřiny je taktéž velmi důležitý pro kvalitu spánku. Peřina by měla být pro vás dostatečně velká, příjemný na dotek a zároveň by měla splňovat vaše potřeby. To znamená, že pokud vyhledáváte teplější a těžší peřinu, zaměříte se spíš na koupi peřiny z peří či vlny, pokud však máte rádi lehké a méně hřejivé peřiny, budete hledat peřinu z dutých vláken.

Vybrat peřiny a polštáře »

Materiály svrchní vrstvy přikrývky

Mezi nejčastěji používané materiály svrchní vrstvy přikrývky patří:

Mikrovlákno se stříbrem - stříbrné mikrovlákno má antibakteriální funkci a proto je vhodné pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou.

Mikrovlákno s aloe vera - mikrovlákno s aloevera může pomoci s bolesti kloubů a má příznivý vliv na pokožku.

Antistatické vlákno - antistatické vlákno v peřině zachycuje přebytek elektřiny, která může nepříjemně narušovat spánek. Uvolní jej do vzduchu a vaše kvalita spánku zůstává výborná.

Bavlna - bavlna je přírodní materiál a hodí se nejvíce do letních měsíců. Příjemně chladí a odvádí pot od pokožky ven. 

Tip na peřiny s vrchní vrstvou z mikrovlákna a stříbra

Přikrývka Zilly Cee, 140/200cm, Bílá

Obr.: Přikrývka Zilly Cee, 140/200cm, Bílá

Hřejivost přikrývky

Hřejivost přikrývky je také důležitým parametrem, na který je potřeba se při výběru přikrývky zaměřit. Někdo má rád teplo, někdo zase chlad. Hřejivost se u přikrývek označuje čísly 1-5, přičemž č. 5 je nejvíce hřejivá přikrývka.

  1. První stupeň - přikrývky so značením prvního stupně jsou určené na léto. Jsou velmi lehké, slabé a odvádí vlhkost od těla pryč. 
  2. Druhý stupeň - přikrývka s označením hřejivosti druhého stupně je vhodná na jaro a podzim, nejlépe do místnosti, kde je 22 °C.
  3. Třetí stupeň - přikrývky s označením hřejivosti třetí stupeň jsou vhodné na celoroční využití, za předpokladu, kdy je v místnosti celoročně stejná teplota. Patří mezi ty nejprodávanější a nejoblíbenější pro jejich univerzálnost.
  4. Čtvrtý stupeň - přikrývky s označením 4. stupeň hřejivosti jsou termo deky, které jsou vhodné buď do chladných místností nebo pro lidi, kteří prostě mají rádi teplo. 
  5. Pátý stupeň - přikrývky pátého stupně se hodí do opravdu chladných místností. Většinou jsou vyráběny z ovčí vlny anebo peří. 

Vybrat peřiny a polštáře »

Závěrečné shrnutí

Výběr ideálního polštáře, peřiny a povlečení zásadně ovlivňuje kvalitu vašeho spánku, a tedy i vašich dní. Proto dbejte na výběr a dejte si načas. Nezapomeňte myslet na vaše preference, a proto si dopředu rozmyslete, co od lůžkovin očekáváte. Potom už si jen vezměte k srdci pár tipů a rad z tohoto článku a vrhněte se do výběru. 

TOP produkty z kategorie Polštáře