blog-post image

Jak vyčistit čalouněný nábytek?

Čalouněný nábytek je obtížené vyčistit. Nejde jen o čištění látky, ale také o vycpávky, které v sobě mají. Jak tedy správně a efektivně čalouněný nábytek čistit? To vše se dozvíte v tomto článku. 

K čištění čalouněného nábytku budete potřebovat:

  • Vysavač s nástavcem na čalounění
  • Válec na vlákna
  • Odstraňovač skvrn (na odolné skvrny)
  • Voda
  • Jemný čisticí prostředek na nádobí nebo čalounění

Proč se čalouněný nábytek obtížně čistí?

Pokud jde o to, proč je tak obtížné čalouněný nábytek čistit, hlavním důvodem je látka. Látka je totiž velmi náchylný a choulostivý materiál. K jejímu znečištění dojde velmi jednoduše a může změnit strukturu, tvar i barvu. Mezi nejdůležitější kroky jak udržovat látku stále čistou patří pravidelné vysávání. Dalším krokem je, pokud dojde ke znečištění tekutinou, tekutiny ihned vysušit a odstát, protože pokud tekutina zaschne ve vláknem, může na sebe nabalovat další nečistoty a může být následně obtížné tyto fleky vyčistit.

Co je lepší používat chemikálie a jaké jsou přírodní?

Co se týče rozdílu v používání chemických přípravků a těch přírodních při čištění čalouněného nábytku, tak každý z nich má své pro a proti. Obecně řečeno však jsou chemické přípravky účinnější na hloubkové a agresivnější čištění zaneseného čalounení a ty přírodní jsou lepší pro jemné látky a běžné čištění nábytku. Přírodní čistící prostředky zahrnují většinou látky jako jsou bílý ocet, jedlou sodu a citronovou šťávu. Všechny tyto prostředky jsou bezpečné pro většinu tkanin i pro vaše zdraví, avšak důležité je si dopředu zjistit jak s nimi zacházet. 

Postup čištění čalouněného nábytku

Při čištění čalouněného nábytku je důležité dodržovat určitá pravidla. Prvním je pravidelné odstraňování nečistot pomocí vysavače, jako jsou drobinky, psí chlupy a prach. Druhým pravidlem je, po vysátí přejet čalouněný nábytek ještě válečkem pro odstranění zbývajících nečistot, které vysavač nedokázal pochytat. Dalším pravidlem je vyčistit skrvny pomocí určených přípravků a nakonec tekutiny vysušit a nechat čalouněný nábytek zcela vyschnout. 

Vybrat čistící prostředky a pomůcky »

Jaké čisticí prostředky byste neměli používat na čalouněný nábytek?

Problém při čištění čalouněného nábytku nastává ve chvíli, kdy nevíte jaké čistící prostředky na čalouněný nábytek můžete používat. Při použití špatného přípravku můžete látku nábytku nevratně poškodit. Zde pár přípravků, kterým byste se měli vyhnout, při čištění čalouněného nábytku: 

Bělidlo: Bělidlo je silná chemická látka, která dokáže rozložit vlákna tkaniny, způsobit jejich oslabení a nakonec rozpadnutí. Může také odbarvit látku.

Amoniak: Stejně jako bělidlo je amoniak také silná chemikálie, která může poškodit vlákna tkaniny. Navíc má silný zápach, který se může v místnosti držet ještě dlouho po dokončení úklidu.

Ocet: Ocet je kyselý a může sežrat na povrchu čalouněného nábytku a také poškodit samotnou látku.

Mýdlo na nádobí: Mýdlo na nádobí je určeno k odstranění mastnoty a špíny z nádobí, ale na čalouněný nábytek může být příliš drsné. Může odstranit povrch a také může zanechat zbytky mýdla.

Prací prostředek: Prací prostředek je další čisticí prostředek, který je příliš drsný na čalouněný nábytek. Může poškodit tkaninu a zanechat za sebou zbytky, které přitahují nečistoty a prach.

Pokud chcete vyčistit svůj čalouněný nábytek, držte se šetrných čisticích prostředků, které jsou přímo určeny pro použití na čalounění. Tyto produkty budou k látce mnohem šetrnější a nepoškodí konečnou úpravu ani nezanechají žádné nežádoucí zbytky.

Závěr blogu

S těmito jednoduchými radami snadno dosáhnete toho, že váš čalouněný nábytek bude opět vypadat jako nový! Nebojte se tedy pustit do tohoto úklidového projektu – není to tak těžké, jak se může zdát. Důležitá je také pravidelnost čištění nábytku a také volba správného čistícího prostředku. 

TOP produkty z kategorie Nábytek