blog-post image

Jak vybrat kancelářskou židli?

Práce v kanceláři, dlouhé hraní na počítači, sledování seriálů. To vše děláte především na židli u počítače, a proto je důležité vybrat si tu správnou kancelářskou židli. Kancelářských židlí je na trhu mnoho a liší se od sebe různými parametry. Jak ale vybrat tu ideální právě pro vás? V tomto článku naleznete pár rad a tipů, jak si takovou židli vybrat. 

Mezi nejdůležitější otázky, které si musíte při výběru položi patří jak dlouho na židli budete sedět. Podle toho se totiž budou lišit jejá vlastnosti.

Sedím méně než 8 hodin - pokud nebudete na židli trávit celou pracovní dobu, tedy budete na ní trávit méně než 8 hodin, nebudete potřebovat nijak zvlášť speciální židli. Budete se tedy v tomto případě zaměřovat především na praktičnost židle a možná design.   

Sedím 8 hodin a více - v případě, kdy počítáte s tím, že na židli budete sedět celou pracovní dobu, tedy 8 hodin, je důležité abyste zvážili vlastnosti židle, které vám zajistí pohodlnost a zároveň také zdravé sezení. To znamená, že byste se měli zaměřit na ergonomii židle, nastavitelné područní opěrky, nastavitelnou bederní opěrku a nastavitelný opěrák. To vše proto, aby se vám židle maximálně přizpůsobila. 

Vybrat  kancelářskou židli »

Typy mechanik kancelářských židlí

Základní mechanika - tu využijete v případě, kdy židli nebudete využívat alespoň 8 hodin denně. Základní mechanika znamená, že se židle můžu pohybovat nahoru a dolů a někdy otáčet dokola. 

Houpací mechanika - tato mechanika je o něco vylepšenější než základní mechanika. Židle se totiž dokáže houpat dopředu a dozadu, a to celým sedákem i opěradlem spojeným dohromady.

Synchronní mechanika - je komfortnější než mechaniky předchozí. Má výborné ergonomické vlastnosti a přuzpůsobuje se vašemu pohybu na židli. Pohyb sedáku a opěradla je synchronní, nelze tedy s nimi pohybovat zvlášť.

Asynchronní mechanika - je podobná synchronní, rozdíl je však v tom, že sedák se pohybuje nezávisle na sklonu opěradla.

Kloubová mechanika - u židlí s touto mechanikou si můžete nastavit výšku, sklon i hloubku opěradla. 

Tip na kancelářskou židli 

Černá kancelářská židle na kolečkách Tomasucci Pany

Obr.: Černá kancelářská židle na kolečkách Tomasucci Pany

Na co dalšího se při výběru zaměřit?

Při výběru židle byste se měli zaměřit na další parametry jako jsou nosnost židle, její rozměry a ergonomii. Zároveň je také důležitý potah židle, kolečka židle a materiál konstrukce. 

Závěrečné shrnutí

Před výběrem kancelářské židle je důležité uvědomit si, jak dlouhý čas budete na židli trávit. Podle toho se potom liší parametry, které u židle budete hledat. Na krátká sezení budete hledat spíše designové prvky, na dlouhé zase spíše ergonomické. Každopádně ve všech případech je důležité dát si na výběru kancelářské židle záležet, prospěje to nejen vašemu zdraví, ale také pracovní produktivitě.

Vybrat  kancelářskou židli »

TOP produkty z kategorie Kancelářské židle