blog-post image

Jak vybrat kávovar?

Výběr kávovru není jednoduchý úkol. Na trhu je x desítek druhů kávovaru a ty se od sebe liší mnoha parametry, ve kterých může být těžké se vyznat. Od kvality, životnosti, velikosti, ceny, přes konečný výsledek dobře uvařené kávy. V tomto článku si probereme, jak se v tom neztratit a jak vybrat kávovar právě pro vás.

Druhy kávovarů

Vybrat si můžete s několik druhů kávovarů a mezi ty nejoblíbenější patří: 

Automatický kávovar

Automatický kávovar, jak již z názvu vyplývá, je kávovar, který nepotřebuje při obsluze člověka na nic jiného, kromě zapnutí a vypnutí pomocí pár tlačítek. Tyto kávovary totiž mají i vlastní vestavěné mlýnky a zásobník na vodu. Některé modely dokonce mají i automatický napěňovač mléka. 

Automatické kávovary jsou vhodné především na frekventovaná místa, nebo pro lidi, kteří chtějí mít kávu hotovou raz dva. Jsou tedy vhodné do kanceláří a na další pracoviště, kde je vysoká poptávka po kávě. 

Při výběru automatického kávovaru je třeba zvážit:

  • Typ kávy, kterou rádi pijete
  • Velikost stroje
  • Funkce, které potřebujete
  • Váš rozpočet

Tip na automatický kávovar

Automatický Kávovar Latticia

Obr.: Automatický Kávovar Latticia

Pákový kávovar

Pákový kávovar, je kávovar, který pro vaření kávy využívá páky. Páka totiž umožňuje ovládat množství vody, která prochází kávovou sedlinou, což umožňuje uvařit pokaždé dokonalý šálek kávy. 

Pákové kávovary jsou obvykle vyrobeny z pevných materiálů a můžete si je vybrat v mnoha velikostech a provedeních. Některé pákové kávovary mají taktéž vlastní mlýnek, avšak kávu si vždy musíte do páky vložit samy. Obecně jsou tyto kávovary pro jejich výslednou kvalitní kávu využívány v kavárnách a restaruracích. 

Pokud tedy máte rádi kvalitní kávu, pákový kávovar bude pro vás jako dělaný. 

Tip na pákový kávovar

ECG ESP 20501 Iron pákový kávovar, 1,25 l

Obr.: ECG ESP 20501 Iron pákový kávovar, 1,25 l

Kapslový kávovar

Kapslový kávovar je určený pro používání předem balené kávy do malých kapslí, které obsahují mletá kávova zrna, filtr a někdy i aroma. Většina kapslových kávovary má vlastní napěňovač mléka. Tyto stroje jsou velice oblíbené pro svou rychlou přípravu kávy a pro variabilitu chutí, které právě kapsle nabízejí. Jejich používání je zároveň velmi snadné, proto jsou oblíbené mezi lidmi, kteří nemají čas nebo chuť si dlouze kávu přichystávat. Kapslové kávovary se také snadno čistí, protože použité kapsle jsou po uvaření obvykle vyhozeny do koše.

Jaké funkce by měl mít kávovar?

Kávovar by měl mít několik funkci, které vám zaručí přípravdu kvalitní kávy, která skvěle chutná. Mezi tyto funkce patří: 

Displej - displej je důležitý pro snadný výběr kávy, nebo pro čitelná upozorňění kávovaru, jako je doplnění kávy, nebo vysypání kávové sedliny. 

Chytrá tlačítka - chytrá tlačítka jsou také důležitou funkcí, která ovlivňuje jednoduchost přípravy kávy. Pomocí tlačítek si navolíte intenzitu, druh kávy a také třeba časovač.

Předehřívání šálků - předehřívání šálků je příjemná funkce, která vám ohřeje šálek před výrobou kávy, tudíž potom kávu udrží déle teplou a chutnou.

Vestavěný mlýnek - vestavěný mlýnek je nezbytnou součástí automatických a pákových kávovarů. Kávu vám namele automaticky a zároveň vám ušetří místo na pracovní ploše, protože se obejdete bez mlýnku navíc. 

Nastavitelná výška výstupu - tohle je skvělá funkce, protože umožňuje používání různých velikosti šálků, tudíž nebudete mít problém s přípravou espresa ani laté. 

Parní tryska - je klíčová funkce kávovaru, pokud máte rádi cappuccina nebo latte. 

Vodní filtr - vodní filtr je důležitá funkce kávovaru, protože chrání váš kávovar před usazováním nečistot a vodního kamene, čímž také výrazné ovlivňuje chuť kávy. 

Tím, že budete mít všechny tyto funkce dostupné na jednom přístroji, si můžete být jisti, že pokaždé připravíte dokonalý šálek kávy.

Tip na kávovar

Automatický Kávovar Purista

Obr.: Automatický Kávovar Purista

Jak čistit a pečovat o kávovar?

Kávovary jsou nezbytnou součástí každodenní rutiny mnoha lidí, proto je důležité je udržovat čisté a dobře udržované. Zde je několik tipů, jak na to:

  • stroj pravidelně odvápněte pomocí speciálního roztoku nebo octa;
  • pravidelně čistěte odkapávací misku a nádržku na vodu;
  • otřete vnější část stroje vlhkým hadříkem;
  • spusťte cyklus pouze s vodou a bez kávových zrn k čištění mlýnku;

Budete-li se řídit těmito jednoduchými radami, můžete svůj kávovar udržovat ve špičkovém stavu a vychutnávat si lahodné šálky kávy po mnoho let.

Další druhy přípravy kávy 

Připravovat kávu lze mnoha způsoby a tady máte pár dalších. Způsob přípravy kávy významně ovlivňuje její chuť. 

Moka kávovar je dalším specifickým přístrojem, pro který ne vždy potřebujete elektriku. Je to samostatná konvice, která je dnes vyráběna různými způsoby, a to tak že některé konve můžou být ohřívaný nad ohněm, některé nad plynem a některé dokonce nad sklokeramickou deskou. 

French press je další možností pro milovníky kávy, kteří chtějí něco trochu jiného. Tato metoda spočívá v namáčení sedliny na několik minut ve vodě, než je stisknete a vylijete kávu. Konečný produkt má bohatší chuť než překapávaná káva a mnoho lidí říká, že je méně hořký.

Nakonec je tu džezva, což je tradiční turecká konvice na kávu. Tato metoda produkuje velmi silnou a intenzivní kávu, takže není pro každého. Pokud však máte rádi kávu na odvážné straně, džezva rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tip na kávovar na překapávanou kávu

Tip na moka kávovar

TESCOMA kávovar PALOMA, 3 šálky

Obr.: TESCOMA kávovar PALOMA, 3 šálky

Závěrečné shrnutí

Před výběrem kávovaru, nebo jiných pomůcek na přípravu kávy, je potřeba si dobře rozmyslet, kde kávovar bude umístěn, jak často se v něm bude káva dělat, pro kolik lidí, a především podle toho, jakou chuť kávy preferujete. Nezapomínejte také myslet na to, že je potřeba kávovar udržovat, či dokupovat kapsle a že výběr kvalitní kávy je téměř nejzásadnějším parametrem při její samotné přípravě. 

TOP produkty z kategorie Kávovary